Förr reform – nu uniform


Carin Jämtin, denna lilla pärla i riksdagen, får idag symbolisera den frånvaro från verkligheten som alltför många politiker idag har.

I sitt senaste utspel förespråkar hon skoluniformer. Varför? Jo, för att världen då skulle bli en bättre plats naturligtvis. Enligt Jämtin, i alla fall.

Jämtin kör med de gamla klassiska flosklerna om skoluniform, direkt hämtat ur ”Idiotens ABC till hur saker fungerar”.

Det första är ”Samhörighet”. Jojomensan. Utan uniform får du inga vänner. Hur vi som växt upp  hittills har lyckats framgår inte av Jämtins utspel.

Jämtin hänvisar, mycket empiriskt, till sina egna skolår i Zimbabwe. Där, iförd uniform, kände hon för första gången att hon tillhörde något. Kan inte varit lätt att ha varit liten Carin fram till denna dag. Zimbabwe är dock inte Sverige. Det är ett afrikanskt land, under många år totalstyrt av kolonialmakterna, och senare av vanvettiga diktatorer. Bra förebild där, Carin! Jag återkommer till detta senare.

Ett annat härligt argument som torgförs i den här debatten, är mobbningen. Mobbning anses utgå från social status (i e pengar), och med uniform skulle barnen inte kunna särskilja vem som kom från ett fattigt hem respektive ett rikt. Som om ungar är helt dumma i huvudet. För det första kan jag, utifrån min egna skoltid, berätta att pengar inte är en faktor när barn mobbar andra barn. Barn är betydligt hemskare och mer påhittiga än så. För det andra har de koll på varandra. De VET vems mamma och pappa som tjänar mest/minst. För det andra, skoltiden är inte 24/7…

Vid skoldagens slut går barnen hem, och byter om till sina egna kläder. Och här kommer snart nästa fantasifoster från Jämtin och hennes gelikar att få sig en otäck törn.

Deras nästa argument är nämligen att införandet av skoluniformer, skulle dämpa modehetsen hos barn. Ja men självklart! För barn umgås inte med andra barn när de inte är i skolan. De tittar inte på tv eller surfar på nätet, om de inte gör det övervakade av lärare under lektionstid. Så är det ju!

Wake up and smell the björnklister!

I Carins skola i Zimbabwe var det säkert jättetrevligt, men jag misstänker att den sociala statusen i Carins klass var ganska utjämnad. Hur många elever från den fattiga byn gick i Carins klass?

Vilka förebildsland har vi då, förutom Zimbabwe, att studera? Jo, närmaste landet torde vara England.

Låt oss då se igen, på argumenten. Sociala skillnader – de som har råd går i skolor åtskilda från de fattiga, så det är väldigt få skillnader mellan eleverna på respektive skolor. De som har det bra ställt, går väldigt sällan i samma skolor som de från ”the council estates” (Englands motsvarighet till våra miljonprojekt, fast ännu sämre skött).

Mobbning då? Måste ju vara obefintlig i ett land med skoluniform. Inte? Vad sa du? Värre!? Ja, det är tyvärr så det ser ut. Som jag sa, det är sällan kläderna som utgör den största källan till inspiration hos mobbare. Och i skolor med uniform, företrädesvis i England, får man ett annat fenomen, penalism. Det är ett väldigt enkelt system, där äldre elever helt skiter i inspiration till varför man skulle reta eller trakassera någon, utan helt enkelt förnedrar och bestraffar de som är yngre. Ta daa!!!

Och så det sista, det där med modehetsen. Snälla söta rara Carin. Säg att du inte själv har barn. bara då kan du komma undan med sånt här nonsens. Menar du på allvar att ungarna ska gå klädda i uniform på heltid? För det måste du göra om det här ska hålla. Annars måste vi isolera ungarna från varandra på fritiden, förbjuda dem att se på tv, och koppla ur internet i hemmen. Modehetsen startar inte  skolorna, den bara syns där.

Således finns det inga hållbara argument för att ett införande av skoluniformer skulle leda till något gott, annat än att göra skolan till en, om möjligt, ännu tristare inrättning än den redan är idag. Och bland de övriga förebilderna i världen syns Nordkorea och Kina. Stabilt, som Göran Persson hade uttryckt det.

Och som en extra lök på laxen, kan man ju undra hur det blir med de muslimska eleverna… Ska de undantas från uniformsplikten? Eller ska det utformas en särskild uniform för dessa elever? Kan vi se fler undantag för särskilda grupper? Ska lärarna också bära enhetlig klädsel? Ska vi införa enhetlig vikt också när vi ändå håller på? Tjocka barn blir ju retade de med. Och de rödhåriga? Ska vi färga håret på ungarna, eller ge dem peruker? Dialekter? Vi måste införa ett ”endialektsystem” på skolorna, så ingen riskerar att känna sig utanför för att de råkar skorra på sina ”r” eller kläcka ur sig något käckt på dalmål…..

Ja, jisses Jämtin….. Här har du jobb för hela nästa mandatperiod.

Ni borde istället lägga mer tid på att lösa problemen, istället för att lägga plåster på symptomen. Vet man inte vad som är fel, ska man inte försöka laga det.

Annonser

Om nynarcissisten

Glappkäftad retoriker, koffeinmissbrukare, kulturkreatör och allmänt småbitter på det mesta. 'Jag diskriminerar ingen - jag har svårt för de flesta!'
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Förr reform – nu uniform

  1. minna-maria virtanen skriver:

    huvudet på spiken , igen 🙂

  2. Joel Lundgren skriver:

    Jävligt bra skrivet. Gra in den som en kolumn till någon tidning. Härlig läsning som vanligt din ordtrollare där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s