Hjälte eller skurk?


Julian Assange är mannen alla talar om. Några hyllar honom, andra vill se honom avrättad. Anledningen stavas Wikileaks.

På sidan Wikileaks har Assange publicerat hemligstämplade dokument, som främst avslöjar hur USA har betett sig i krigen i Irak och Afghanistan. tidigare i år läckte det ut information med tillhörande filmklipp, hur amerikanska soldater skjuter mot civila, och agerar som om det vore filminspelning eller datorspel. Detta väckte mycket starka känslor över hela världen. Många fördömde USA’s agerande i krigen, och den amerikanska krigsmaskinens värsta belackare fick sannerligen vatten på sin kvarn. Var beteendet känt och kanske till och med sanktionerat uppifrån? Det man hade misstänkt länge, var nu oåterkalligen bevisat – USA värnar INTE om den svage, utan snarare som en än värre fiende än den man satt sig ut att förgöra. Det största hotet i Afghanistan var således inte talibanerna, utan den amerikanska armén. Befriarna blev förtryckarna. Assange, tyckte man, borde tilldelas Nobels fredspris för sina avslöjanden.

Amerikanska UD och försvarsdepartementet med Pentagon i spetsen var av en helt annan uppfattning. Den soldat som hade läckt filmen till Wikileaks spårades upp och ställdes inför krigsrätt. Livstids fängelse var det minsta på straffskalan man kunde tänka sig.

Vad är det då som gör USA så upprört? Är det att man har spioner i de egna leden? Nej, knappast. Det största problemet är naturligtvis att omvärlden får se hur en av de största stormakterna beter sig i fält. Inte alls, svarar Pentagon. Istället handlar det om säkerhet. Krigshemligheter får inte läcka ut som kan skada operationer i fiendeland. Soldaters liv sätts i fara för varje dokument som offentliggörs. Julian Assange är således medskyldig till varje soldat som dödas i strid.

Det faktiska innehållet i dokumenten och framförallt i videon med de skjutglada soldaterna, väljer man att inte kommentera. Naturligtvis. Det är inte viktigt. Skjut budbäraren.

Man kan ju undra vad det är för information som Wikileaks kommit över, som fienden själva inte skulle kunna ha hittat. Krigsspionage är ju knappast ett nytt fenomen. USA om någon borde ju veta det. Den som vill komma över krigshemligheter, har nog både resurserna och förmågan att göra det, utan Assanges hjälp.

Nej, det faktiska hotet, det som skadar USA, är att bilden av kriget, så som det faktiskt ser ut, når offentligheten. Det är inga smickrande bilder och texter som kommit i dagen. USA’s image som Bror Duktig har fått sig en rejäl törn. Det får inte ske! Läckan måste stoppas. men något ansvar vill man inte ta. Titta inte på våra krigsförbrytelser, det är hemligt!

Man brukar säga att en organisation ruttnar uppifrån och ner. Och tydligare än så kan det inte uttryckas i fallet med USA’s utrikespolitik.

I dagarna släpptes nya dokument. Den här gången om hur USA talar om andra länder och dess ledare. Fiender som allierade, ingen diskrimineras. Diplomatisk korrespondens mellan amerikanska ambassader och UD i Washington, hänger nu ute till allmän beskådan. Det är genant. För USA.

Man lägger nu i alla växlar för att komma åt och stoppa Julian Assange. Mannen är en terrorist! Det största hotet mot fred i vår tid! Man skräder sannerligen inte orden.

Man försöker nu rikta om strålkastarna till att handla om hur farlig Assange och Wikileaks är för världens säkerhet och stabilitet. Det blir lätt beklämmande. Resten av världen ser att kejsaren är naken, och någon fotomodell är han sannerligen inte.

Vietnam. Golfkriget. Guantanamo. Irak. Afghanistan. Bara exempel där USA har misslyckats, och vägrar ta ansvar för sina pågående krigsförbrytelser.

Att Wikileaks nu publicerar hemligstämplade dokument kan vara något av det bästa som kan hända för världsfreden. Men det behövs att fler länder ansluter sig. Vi vill veta mer om Rysslands pågående övergrepp mot mänskligheten. Kina. Nordkorea. I stort sett hela afrikanska kontinenten.

det går nämligen inte att vinna ett krig i dag. Bara att fortsätta hålla lögnen vid liv. Det enda som kan garantera soldaters överlevnad är antingen respekt för det motsägelsefulla ”regelverket för krig”, som FN gjort upp, eller att avbryta kriget helt och hållet.

USA har visat att man inte vill vare sig det ena eller det andra. man vill fortsätta som man alltid gjort. I hemlighet, i den mån ett krig kan anses vara hemligt.

När USA påstår sig vilja skydda sina, och andra länders medborgare, så ljuger de. Man vill enbart skydda bilden av sig själva som världens ende sanne frälsare och rättgörare. Wikileaks har slagit hål på den myten en gång för alla.

Det är USA och dess högste befälhavare, samt allierade i Europa som bär ansvaret för soldaters och civilas död. Inte Julian Assange.

Så länge inte Pentagon bemöter anklagelserna i dokumenten angående övergrepp i kriget, ska de hålla sig för goda för att jaga mannen som öppnade på sanningens svarta låda.

Ställ Pentagon och USA’s högste befälhavare inför rätta. Detta innefattar förre presidenten George W Bush och sittande presidenten Barack Obama.

Och till de som arbetar med att gräva fram sanningen om krigsbrott och dra fram den i ljuset, krig är trots allt hela mänsklighetens angelägenhet, ett gemensamt fredspris.

USA måste börja ta ansvar för den förödande skada, och omfattande brist på respekt för människoliv man hittills visat.

Tills dess är det en självklarhet att erbjuda Julian Assange politisk asyl i Sverige.

Annonser

Om nynarcissisten

Glappkäftad retoriker, koffeinmissbrukare, kulturkreatör och allmänt småbitter på det mesta. 'Jag diskriminerar ingen - jag har svårt för de flesta!'
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hjälte eller skurk?

  1. Och de ENDA som gör något är Piratpartiet som har några av Wikileaks servrar.. Vi är de ENDA politiska parti och organisation som gör nått för att hjälpa dem. Piratpartiet pratar inte. Vi agerar!
    Varför har inte tex Amnesty tagit sig an att driva frågan om tex politisk asyl eller att ta hand om serverar? Var finns dem i denna debatt?

    Varje dag får jag bevis för att Piratpartiet behövs. Varje dag ökar angelägenheten med att få in paritet i riksdag….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s